Средногорското село Антон се превърна в първостепенен проблем за полиция, прокуратура

...
Средногорското село Антон се превърна в първостепенен проблем за полиция, прокуратура
Коментари Харесай

Убийството в с. Антон: Серия от сигнали за тормоз и заплахи, нито една присъда

Средногорското село Антон се трансформира в първокачествен проблем за полиция, прокуратура и медии поради брутално ликвидиране на 28-годишен овчар.  

Основните обвинени са братя, определяни като най-големите арендатори на аграрни земи в региона. 43-годишният Дончо Петров към този момент е упрекнат за убийството, а брат му Красимир беше арестуван за 24 часа, до момента в който се обясни съпричастността му към закононарушението. 

Това, което прави усещане от всички разкази на локални поданици, са многократните предизвестия на пострадали до Министерство на вътрешните работи и прокуратурата против братята.

Жители на селото упрекват институциите в корупция и разтягане на политически чадър над арендаторите от години - в това число от страна на кмета на общината. 

Две от жалбите против 40-годишния брат на Дончо Петров са регистрирани за  " жестоко и надменно отношение " по отношение на полицейски чиновници.

Един от случаите с служители на реда се е случил в края на 2021 година по време на предизборната акция. Срещу Красимир Петров е подаден неизвестен сигнал за пазаруване на гласове, заради което е извикан на " сказка " в районно управление (на МВР) - Пирдоп. Мъжът се явил на разпита без персонална карта, а съгласно информацията на Министерство на вътрешните работи той е " крещял и обиждал, присмехулно отказвал каквото и да е подпомагане, като безогледно твърдял " Нищо не можете да ми извършите ". 

Според данните на полицията - той има няколко по-ранни престъпни регистрации за " кражба на МПС, взломна кражба, унищожаване и разваляне на непознато имущество, придобиване и държане на рискови опиати ". Срещу него са водени три каузи, по две от които е наказан на пробация след съглашение с прокуратурата, а по едно е получил условна присъда. 

Само от началото на 2020 година са регистрирани 7 сигнала срещу брата на обвинения - няколко закани против аграрни стопани, избутване от пътя и сборичкване с гражданин на Копривщица, провокиране на скандал в селско заведение. Всички преписки са изпратени на Районната прокуратура в Пирдоп, само че единствено по една има формирано досъдебно произвеждане. Проверката за изборни закононарушения от предходната година е прекъсната от прокурорите " заради липса на данни за осъществено закононарушение ". 

Дончо Петров (43 г.) е без престъпни регистрации до момента - единственият по-ранен сигнал против него е за опасност против аграрни производител по време на заседание. И той е останал без последици от прокуратурата, като се изключи " предизвестие по надлежния ред " до причинителя. 

Вдовицата на починалия мъж посочи лично кмета на село Антон с обвиняване, че е " прикрил убийци ". 

Съпругът й е открит в безпомощно положение след нечовечен побой, умрял е вследствеие на вътрешен кръвоизлив и емболия от голям брой пострадвания по цялото тяло. Мъжът е работил като овчар на коне в стопанството на арестуваните братя - по думите на жена му, той е изискал 50 лв. от шефовете си по телефона, излязъл е от вкъщи си и повече не се е прибрал. До момента не е ясно какви са претекстовете за закононарушението, което предизвика ужас в Антон. 

Това е една от най-малките общини в България - обитаема е от по-малко от 1500 души и се състои само от едноименното село, което се ръководи от 33-годишния Андрей Симов, повдигнат от коалиция на Българска социалистическа партия и ВМРО-БНД.

Преди да влезе в ръководството на общината през 2019 година, той е бил акционер във фамилна компания за търговия и превоз с течни горива и смазочни материали. 

Общинският съвет на Антон се състои от 11 души, от които петима са от кметската коалиция, 3 - от Съюз на демократичните сили, 2 от ГЕРБ и един представител на " Възраждане ". 

Съпругата на обвинявания Дончо Петров е служителка в общината, съгласно информация на bTV, жената отговаря за кадастъра в администрацията. Кметът отхвърля да е покровителствал братята и да е прикривал сигнали за незаконна активност. 

Селото, наречено на някогашен партизанин, се намира на 8 км от Пирдоп, на 17 км от Челопеч и на 25 км от Мирково - три от градовете с най-високата междинна работна заплата в цяла България.

Към 2019 година Челопеч и Пирдоп изпреварват даже София по равнище на приходи, по данни на Института за пазарна стопанска система и Национален статистически институт. Регионът държи това равнище поради трите огромни индустриални бази на " Дънди Прешъс Металс ", " Аурубис България " и " Елаците Мед ".

В Антон обаче няма регистрирани залежи за потребни изкопаеми, надлежно няма и огромни промишлени предприятия. Средната брутна заплата е 2,5 пъти по-ниска от тази в Пирдоп. Над 20% от локалното население е в пенсиона възраст.

Най-големият дял от земите в общината за аграрни терени и гори. Според данни от последния общински проект за развиване на общината, към 2010 година девет стопанства са управлявали съвсем 70% от цялата използваема земеделска повърхност в Антон - главно животновъди, какъвто е и Дончо Петров. 

Прокуратурата в Пирдоп има нов началник от лятото на 2021 година Избраникът Иван Иванов е " поздравен за куража " да се кандидатира от членовете на Висш съдебен съвет, заради повода, че ръководената от него районна прокуратура би трябвало да се изгуби статута си и да се преобразува в териториално отделение на РП-Елин Пелин, съгласно предлаганата промяна от Иван Гешев.  

До момента Иванов не е коментирал случая с незавършените следствия против братя Петрови. Според медийните изявления, районният прокурор е под карантина. Междувременно Министерство на вътрешните работи организира профилирана акция в селото с присъединяване на Криминална и Икономическа полиция, и екипи от Национална агенция за приходите и Българската организация за сигурност на храните. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР